Blues

Blues är en form av instrumentell och vokal musik som uppstod i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet i södra delarna av USA. Det var till en början en sorts arbetssång som utvecklades och kom till att bli en av de större influenserna till andra musikgenrer.

Något som de flesta blueslåtar har gemensamt är att de många gånger handlar om olyckor eller problem samt att de framförs i en lösligt berättande stil. De instrument som vanligtvis används inom genren är piano, gitarr, munspel, slagverk, trummor och basgitarr. Men när genren först började dyka upp var det främst en vokal musik.

Några välkända bluesmusiker är Walter Trout, Eric Clapton, Jimi Hendrix, B.B. King och Bessie Smith, som även anses vara en av de bästa bluessångerskorna. Med tanke på hur mycket genren har utvecklats är det inte ovanligt att stöta på musiker som skapar en blandning av genrer, många blueslåtar har ibland en rockliknande känsla. Exempel på detta är Eric Clapton och Jimi Hendrix som trots att de tillhör bluesgenren oftast anses vara rockartister istället.

Det finns givetvis mycket mer att veta om blues, både artister och själva genren. På Wikipedia finns det till och med listor över alla bluesartister.