Rock

Rockens uppkomst härstammar från 1900-talet och sedan dess har musikgenren utvecklas till fler genrer som går att förknippa med rockens olika epoker. Men de flesta som tänker på rock menar ofta rock’n’roll och det kom till först på 1950-talet.

Rock around the clock var en låt från Bill Haley som släpptes på 1950-talet och är egentligen en av de första låtarna inom genren. Men enligt de flesta är det Elvis Presley som ligger bakom den största framgången av rock’n’roll. Han blev som mest känd under senare delen av 50-talet och kallas ofta för “The King of Rock” och Elvis musik spred sig över hela världen.

Till en början var rocken rätt soulbaserad, men allt eftersom utvecklades den och blev tuffare och tyngre, framför allt i Europa. Musikgenren har genom åren fortsatts att utvecklas en hel del och det har uppkommit ett antal nya stilar, till exempel pudelrock och heavy metal. På 1990-talet började originalgenren sakta att försvinna och göra plats till andra musikstilar. Men det finns fortfarande ett stort antal genrer som fötts ur rockmusiken som var så populär på mitten av 1900-talet. Dagens rockgenre är rätt stark och består av olika tolkningar av rockmusiken.