Kompositör

Kompositör, eller tonsättare, är en person som helt enkelt komponerar musik. Att komponera kan betyda flera saker, men den allra vanligaste betydelsen för komposition är att skriva musik. Den som jobbar som tonsättare har alltså i uppgift att planera och skriva ner musiken i noter som gör det möjligt för andra musiker att läsa och spela musiken. Det går att komponera musik på flera sätt, vissa väljer att skriva musik genom att provspela ett stycke på piano eller ett annat instrument och sedan skriva ner det. Andra personer skriver som en författare, de skriver alltså ner alla noter utan att provspela det. I takt med datorutvecklingen har det dock skapats speciella datorprogram som man kan använda i sitt musikskapande.

Kända kompositörer

Det finns väldigt många kompositörer som är kända över hela världen. Några av de största kompositörerna genom tiderna är dock från 1700-talet. Dagens kompositörer är inte lika välkända, förutom hos de personer som har ett intresse för komposition. Många personer som själva inte spelar musik kan höra namnet på en mycket välkänd kompositör och inte känna igen det. De kanske känner igen själva musiken, men vem som skapat musiken har de ingen aning om. Några kända kompositörer är:

Antonio Salieri var en väldigt berömd tonsättare under sin tid. Han föddes år 1750 och skrev över 40 operor samt ett antal verk kyrklig musik. Efter att Salieri gick bort år 1825 blev han i stort sett bortglömd. Men på den senare delen av 1900-talet uppmärksammades hans musik återigen tack vare filmen Amadeus.

Wolfgang Amadeus Mozart anses av många vara en av de allra bästa och mest kända tonsättarna. Mozart föddes 1756 och han började få musikundervisning redan vid tre års ålder. Mozart var i första hand en kompositör men kunde även spela instrument och dirigera, vilket han gjorde ett antal gånger under sin karriär. Mozart gick bort år 1791, endast 35 år gammal, efter att ha kämpat med sjukdomar. Han hann dock skriva över 600 verk under sitt liv.

Ludwig van Beethoven föddes år 1770 i Bonn, Tyskland och var som störst inom klassicistiska traditionen men bidrog även med övergången till romantiken. Beethoven har bland annat blivit hyllad som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna. Bland hans verk går det att hitta 9 symfonier, 32 pianosonater, 5 pianokonserter och flera kammarmusikverk för att nämna några.

Johann Christian Bach föddes år 1735 i Leipzig och var en tysk-brittisk tonsättare. Han studerade musik i Italien och blev år 1762 inbjuden till London där han kom till att bli en av de mest uppskattade tonsättarna fram till sin död år 1782. Han skrev under sin tid bland annat 6 pianokonserter, 6 symfonier, 2 pianotrios och 2 pianokvintetter för att nämna några.