Låtskrivare

En låtskrivare är helt enkelt en person som skriver texter till musik. Ibland kan en låtskrivare också vara en person som skriver musik, på ett liknande sätt som en kompositör gör. Sångtextförfattare är ett annat namn för en person som skriver texter till låtar. Det finns flera typer av låtskrivare, de vanligaste är dock de personer som skriver en text till någon annans musik, de som skapar både musiken och texten och sedan låter någon annan sjunga samt personer som skriver sina egna låtar.

Det är dessutom inte ovanligt för en person som jobbar med att skriva sångtexter att även jobba som en musikproducent. De kan skapa en hel låt, från musiken till texten till arrangemanget men låta någon annan sjunga låten. Det är heller inte ovanligt att två låtskrivare jobbar tillsammans med att skriva en text till en låt.

Att skapa en text kan vara en väldigt lång process. Många börjar med musiken och ser sedan var den tar tankarna, vilket de i sin tur skriver ner på papper. Andra får en idé om en bra text som de sedan måste skapa rätt musikstycke till. Det svåraste är att skriva något som andra kommer vilja lyssna på.