Orosmoment under musikskapandet

Du som producerar musik har förmodligen brottats med liknande tankar som “det här låter bra men är det rätt sound för det jag vill åstadkomma?” Eller klassikern “är jag tillräckligt bra?” Många musiker ifrågasätter sig själva konstant och det är lätt att känna sig överväldigad och nästan lite vilse när du skapar. Jobbar du med en kund som redan har förväntningar eller ber om ett arrangemang som bör låta si och så, kan pressen öka avsevärt. Så hur hanterar du detta? Hur kan du vända negativa tankar till något positivt?

Till en början är det värt att utforska och mer precist få ner ditt orosmoment på papper eller liknande. Ibland kan det till och med vara skönt att sälja sin ipad eller gamla iPhone och helt enkelt sitta med papper och penna. Detta är ett ypperligt sätt att se vad som potentiellt håller dig tillbaka alternativ precisera det du upplever som farhågor.

Kommunicera och lär dig av dina misstag

Vid praktiska farhågor bör du ta tillfället i akt och kommunicera med din klient, svälj stoltheten något. Din klient kommer med största sannolikhet uppskatta att du brinner för musikarrangemanget, trots redan givna instruktioner. Det är med andra ord helt okej att ställa följdfrågor. Behövs mer stråkar? Mer dynamik? Mer naturligt sound eller föredrar kunden ett elektroniskt soundtrack?

Du som är orolig att din klient tror att du inte vet vad du sysslar med kan lugna dig. Detta visar istället på den kunskap du besitter. Båda parter är i samma båt och vill inget annat än att se ett lyckat projekt. Sedan är det viktigt att ett arrangemang som inte går igenom och ses som ett misslyckande även det är helt okej. Ingen har nått toppen utan en rejäl dos misslyckade projekt i bagaget.

Handlar det istället mer om ett självförtroende som vacklar, är du inte ensam. I en intervju med Sveriges radio berättar Oscar Lindros hur självförtroende brustit under en längre tid när det gäller musikskapandet och det har inte varit förrän på senare dagar som tryggheten kommit. Sist är det värt att nämna att den process som kickar igång när du ifrågasätter dig själv är i många fall positivt. Med andra ord, du vill framåt. Därför är det viktigt att fånga det som gör dig osäker och sedan försöka förbättra det område du känner dig frustrerad över. Är det sången? Gitarren? Musikproduktionen i sin helhet? Kom dock ihåg, det du ser som dåligt kan ses som ett mästerverk i andras ögon.