Världskända musiker/artister

Vem som är världens mest kända musiker är svårt att säga. Det finns nämligen flera stora musiker som de flesta känner till, eller åtminstone har hört namnet på. De flesta har antagligen hört talas om artister som Michael Jackson, Elton John, The Beatles och Madonna. Det är dock endast en väldigt liten del av alla artister som har lyckats bli kända över hela världen. Några av de “nyare” artisterna, som har en lite yngre publik/lyssnare, är:

Beyoncé började sin karriär i gruppen Girl’s Tyme som senare kom till att bli Destiny’s Child. Därefter påbörjade hon sin solokarriär och redan som 21-åring räknades hon som en av popmusikens veteraner. Hon har en lång lista av hitlåtar som har tagit sig upp på topplistorna och är idag känd i de flesta länder.

Ariana Grande föddes 1993 och växte upp i Florida. Hon började sin karriär som skådespelare år 2003 och det dröjde fram till 2013 innan hon slog igenom som sångerska. Därefter tog hennes sångkarriär fart och hon har kommit ut med flera hitlåtar och har turnerat över hela världen.

Justin Bieber upptäcktes genom en YouTube-video av Scooter Braun som sedan kom att bli hans manager. Han släppte sin debutsingel 2009 och samma år sitt första album. Det tog inte lång tid för Bieber att nå topplistorna, först i Kanada vidare till USA och endast ett par år efter att han blev upptäckt hamnade hans singel Baby på topplistorna i flera länder.

Adele är en brittisk sångerska som släppte sin första skiva i oktober 2007. Det var Adeles tredje album och låten Rolling in the deep som gav henne sitt internationella genombrott. Trots att hon är relativt ny jämfört med andra stora artister har hon lyckats hitta sin plats på musikmarknaden. Det som skiljer henne från andra välkända artister är hennes jazz och soul-sound.

Sia är en australisk sångare som började sin karriär redan på 1990-talet. Det var dock först under 2000-2010-talet som hon började bli internationellt känd. Sia är en av de få artisterna som har sagt flera gånger att hon inte tycker om kändislivet. Därför har hon valt att sluta visa sitt ansikte, hon använder peruker som döljer henne eller stora hattar nästan varje gång hon uppträder.

Det finns givetvis jättemånga fler artister som är kända över hela världen. De äldre banden och artisterna brukar dock vara mer kända hos generationerna som växte upp samtidigt som artisten blev känd, vilket gör att det trots att en musiker är världskänd inte är säkert att alla generationer känner till denne.