Musikproducent

En musikproducent har i ansvar att sköta om musikinspelningar. Det är deras jobb att se till att musiken spelas in på ett sätt som gör att resultatet låter bra. Man kan jämföra en musikproducent med en regissör för filmer. Det finns musikproducenter som fokuserar på en viss genre av musik, till exempel en hiphopproducent. Sedan finns det de producenter som kan hjälpa till med inspelningen av de flesta musikgenrer.

En av de mest framgångsrika musikproducenterna från Sverige är Max Martin. Han föddes under namnet Karl Martin Sandberg år 1971 i Stenhamra, Stockholms län. Han började använda namnet Max Martin under 1990-talet och förutom musikproducent är han även en väldigt populär låtskrivare. Han har varit med och producerat och skrivit låtar till några av de största artisterna, till exempel Britney Spears, Pink, Ariana Grande, Bon Jovi, Backstreet Boys och Katy Perry.

Max Martin hoppade av gymnasieskolan för att ägna sig åt musiken och hans band “It’s Alive” skrev på ett kontrakt med skivbolaget Cheiron. Gruppen spelade in en skiva och åkte på turné i Europa. Under samma tid inledde Denniz Pop, ägaren av skivbolaget, ett samarbete med Martin vilket innebar att de skrev och producerade musik till andra artister.

Under hela sin karriär har Max Martin varit med och producerat/skrivit över 50 låtar som tog sig till Billboards Top 10-lista. Över 20 låtar har tagit första plats på listan och hans musik beräknas ha sålt över 130 miljoner singlar, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika musikproducenterna/låtskrivarna i musikhistorien. Med en så framgångsrik karriär är det inte överraskande att han inte ångrade avhoppet från skolan.