Kort om musiker

Musiker är kort förklarat ett samlingsnamn för flera sorters yrken. En musiker kan till exempel vara en sångare eller en gitarrist i ett band. Om någon säger att de är en musiker är det därför svårt att veta exakt vad de arbetar med. Musiker kan, förutom syssla med olika instrument, också fokusera på olika genrer inom musiken.

En annan förklaring om vad att vara en musiker innebär är att man arbetar med musikaliska uttryck samt använder sin röst eller ett instrument för att skapa musik. Ibland säger man även att personer som arbetar inom musiken, men inte spelar instrument eller sjunger, också är musiker. Så länge deras arbete har med musik att göra på ett eller annat sätt kan man säga att de är musiker. Men det finns också personer som säger att man själv måste skapa musik på något sätt för att kunna säga att man är just en musiker.

Utbilda sig till musiker

Det finns flera utbildningar man kan välja ifall man vill lära sig mer om att vara musiker. Trots det har flera av världens mest kända musiker inte gått någon riktig utbildning. För att klara sig i musikbranschen, framför allt om man vill bli artist, måste man ha mer än kunskap. Man måste nämligen ha talangen. Det är inte alla som klarar att lära sig spela instrument på en hög nivå, eller har en sångröst som kan ta sig upp på listorna. Dessa personer måste kanske välja en annan musikriktning. Men det skadar självklart inte att ge det en chans om det är någonting man verkligen vill.

Vill man gå en utbildning finns det en grundläggande utbildning på gymnasiet, vilket passar bra ifall man är i den åldern. Skulle man vara äldre får man ta en titt på vuxenutbildningar istället. Det finns ett antal musikhögskolor där man kan utbilda sig. Det finns en kortare utbildning som tar mellan 2-3 år och den omfattar 120/180 högskolepoäng. Den längre utbildningen brukar ta mellan 3-5 år och omfattar 180/300 högskolepoäng. De flesta som bestämmer sig för att gå på en musikhögskola brukar många gånger komplettera sin utbildning med ett antal års utlandsstudier.

Under de senaste åren, i samband med internets utveckling, har det dessutom dykt upp ett antal hemsidor på nätet där man kan betala för att läsa till musiker online. Många gånger gäller det dock endast vissa musikerjobb, men det är möjligt att betala en summa och “träffa” en lärare över nätet som sedan hjälper en att lära sig spela instrument eller sjunga. En sak som gör onlineutbildningarna lite mer unika är att det finns både professionella musiker som lär ut och de som är självlärda.

Att lära sig själv är också rätt vanligt. Det finns videor och texter man kan läsa och sedan lista ut själv hur man ska gå till väga till att bli musiker.